by Jerzoo108 Sro Maj 08 2024, 16:09
Grzędowicz "Pan Lodowego Ogrodu" - dobre.
Jadowska "Heksalogia o Wiedźmie" - dla bab w sumie, ale świetne czytadło.
Ćwiek - "Chłopcy" - dobra rzecz.
Ziemiański - "Achaja", ale bez ostatnich tomów bo to lipton i zabiło serię, która po pierwszych tomach sama lazła w oczy i chciałoby się poczytać jeszcze... jeden rozdział... Szkoda.
Cholewa - "Algorytm Wojny" - hard sf. Genialne. Ja bym serial o Wierzbie et consortes wciągał nosem i prosiło jeszcze.
Tyle na szybko z naszych, coś z zagramanicznych:
Ambercombie - cykl "Pierwsze prawo" - świetna rzecz, świetne postaci i ciekawy świat.
Jordan - cykl "Koło czasu" - jeśli widziałeś tę marną próbę co to wysmażyli na Amazonie czy gdzie tam, to przeczytaj ten cykl. Zupełnie inna jakość. Już po pierwszym tomie zobaczysz ile wycięli w serialu.
--
GWÓŹDŹ PROGRAMU!
Erikson - Malazańska Księga Poległych - majstersztyk. Czytać, nie marudzić. Fenomenalny cykl. Jeśłi lubiłeś "Czarną Kompanię" Cooka, to tym bardziej łykniesz jak gęś kluski. Serio. To jedna z rzeczy, które musisz przeczytać zanim zejdziesz z tego padołu łez.
SF:
Weber - cykl "Honor Harrington"... cóż mogę powiedzieć, wsiąkłem. Miejscami patos i naiwność bije po oczach tak, że nawet zamknięcie ich nic nie pomaga... ale to fajny cykl. Szkoda, że space oper tak maławo na rynku.
Curie - cykl "Hayden War" - czytadło. Dosyć dobre.
GWÓŹDŹ PROGAMU SF:
Simmons - cykl "Hyperion" - Genialne. Po prostu.
Nie wiem co z tego czytałeś, ale to tak na szybko... z tego co sam czytałem.
W każdym bądź razie, jak się opowiesz co z tego czytałeś a co nie i doprecyzujesz czego szukasz to pogrzebię w swoich katalogach, bo mam tego typu książek od wuja do kolan... tylko, że niektóre z nich są dla wytrawnego czytelnika... zbyt miałkie, naiwne albo zwyczajnie niestrawne.
W każdym bądź razie zawsze możesz sięgnąć do klasyków: Aasimov, Strugaccy, Cook, Le Guin, Zelazny, Gibson, Clarke, Heinlein, Dick, Anderson... i wielu, wielu innych. Na ich książkach i cyklach nie sposób się zawieść.