Wszystko o World Of Tanks

Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Niezależne Forum World Of Tanks

+2
Rozkoszniaczek
woronov
6 posters

Powstanie Warszawskie

woronov
    woronov

Liczba postów : 1017

Powstanie Warszawskie Empty Powstanie Warszawskie

Pisanie by woronov Pią Sie 02 2024, 22:10

Kolejkna rocznica Powstania.

Mam już swój rytuał
    Lao Che https://wot-alternatywa.forumpolish.com/t501p40-kacik-muzyczny#4036
    na początek

Dużo daje do myślenia... co się wtedy wydarzyło
    Czy było warto? Po co?
    Zauważyłem, że z wiekiem zmienia się moja ocena słuszości wybuchu powstania. Coś co kiedyś wydawało mi się oczywistym ruchem, teraz zamienia się w bezsensowną śmierć. Sama w sobie ciekawa oberwacja. Dla Powstańców sens oczywisty. Jaki dla "starych" dowódców"? Czy puścili młodych na stracenie?
    Po co? W imię czego?
    Czy było warto?... Tak, było warto. Smile_honoring
    Z każdym rokiem gdy widzę jak bardzo Powstanie jednoczy Polaków, jednoczy Naród (czyba pierwszy raz napisałem z wielkiej litery), tak było warto.
    Kazda cena tgo warta

PS
    https://www.1944.pl/index.php/artykul/polska-poezja-z-okresu-ii-wojny-swiatowej-w-int,4705.html

edit//
    Spoiler:
    Rozkoszniaczek
    Rozkoszniaczek

Liczba postów : 237

Powstanie Warszawskie Empty Re: Powstanie Warszawskie

Pisanie by Rozkoszniaczek Sob Sie 03 2024, 07:02

U mnie poglądy na polską historię wraz ze zdobywaną wiedza ulegają zmianie, a co do samego powstania miało to miejsce wiele, wiele lat temu.

To jest tak straszna i ponura historia, że większość sceptyków nawet nie zdaje sobie sprawy jak bardzo parszywa jest to historia. W dużym skrócie, to nawet nie jest tak, że KG AK olała Naczelnego Wodza i mimo skrajnie niesprzyjających warunków wywołała powstanie. Tam każda z możliwych ekip pożarła się o władzę. Naczelny Wódz to była jedna opcja, premier Mikołajczyk to druga, rząd to trzecia, a na końcu była jeszcze część KG AK i oni wszyscy chcieli przejąć władzę w Polsce. To wszystko to były mrzonki. Oczywiście cenę za wszystko ponieśli Ci zwykli prości cywile i młodzi ludzie pełni odwagi i patriotyzmu.

Jakby było mało to narosło wokół PW od groma mitów byleby tylko wybielić sprawców z zatrzymaniem frontu przez Rosjan na czele. Ja jako osoba badająca temat walk na przyczółku warecko-magnuszewskim mogę powiedzieć, że jest to wierutna bzdura i oderwanie od rzeczywistości.

Xard86, woronov and Pancerniak666 uważają, że to dobre!

TaihoSan
    TaihoSan

Liczba postów : 319

Pisanie by TaihoSan Sob Sie 03 2024, 08:34

Co 80-70 lat spada na Polskę nieprawdopodobne nieszczęście i kara boska za bezdenną głupotę jej obywateli i przywódców. Kolejny akt tej tragedii wkrótce się rozpocznie.
    Paythos
    Paythos

Liczba postów : 685

Pisanie by Paythos Sob Sie 03 2024, 09:12

Powstanie Warszawskie Giphy

woronov uważa, że to dobre!

Rozkoszniaczek
    Rozkoszniaczek

Pisanie by Rozkoszniaczek Sob Sie 03 2024, 12:46

TaihoSan napisał:Co 80-70 lat spada na Polskę nieprawdopodobne nieszczęście i kara boska za bezdenną głupotę jej obywateli i przywódców. Kolejny akt tej tragedii wkrótce się rozpocznie.

Ja to chyba nie w temacie?
    Pancerniak666
    Pancerniak666

Liczba postów : 318

Pisanie by Pancerniak666 Sob Sie 03 2024, 13:25

Najgorsze że wszystkim którym się Powstanie z jakiegoś powodu nie podoba, bo może nie powinno być wspominane, nie mają jednocześnie nic do zaproponowania. Może, jeśli nie bohatersko/rzeźnickie klęski to powinniśmy upamiętniać zwycięstwa? Tych przecież nie brakuje w ostatnich 600-800 latach. Nigdy nie widziałem a dyskusji w różnych miejscach przewinęło się wiele aby cokolwiek było proponowane jako pozytywna alternatywa.
    Najlepiej aby historii w ogóle nie było w debacie publicznej a historii z motywem patriotycznym to już w ogóle zgroza dla lewicowej, no niby 6% tylko ale jednak wpływowej części społeczeństwa.

Najbardziej skrajny przypadek chyba w 2012 lub 2013, tu sam byłem uczestnikiem dyskusji na FB to było kiedy ubolewano że w PW ginęły dzieci (pomnik Małego Powstańca), ale jednocześnie dzieci z Afganistanu wysadzające się przy amerykańskich żołnierzach to co innego, walczą o swój kraj przecież.

Sam bym się zastanowił czy powinniśmy po takim czasie, nie przerzucić się na coś innego, ale to przecież nie będzie takie łatwe, nagle mamy zrobić świętem państwowym Bitwę nad Niemnem? Wczoraj jednak podsłuchałem rozmowę dwóch osób, oglądali jakieś materiały o PW, mówiły że na zdjęciach ci ludzie tacy młodzi, tacy radośni że udało im się choć na chwilę wywalczyć trochę wolności. To chyba jednak jest potrzebne by ludzie mieli takie refleksje.

Przypomnę tylko, w kwestii narodowej, patriotycznej rok 2013 i Święto Flagi, pamiętacie jaki kolor dominował wtedy? Różowy, radiowej trójki, masę ulotek zrzucanych z wojskowych helikopterów, nikt nie narzekał że WP jest wykorzystywane do politycznych celów. W dniu biało-czerwonej flagi dominował kolor różowy. Brawa dla Komoruskiego.
    TaihoSan
    TaihoSan

Liczba postów : 319

Pisanie by TaihoSan Sob Sie 03 2024, 13:39

Rozkoszniaczek napisał:
    TaihoSan napisał:Co 80-70 lat spada na Polskę nieprawdopodobne nieszczęście i kara boska za bezdenną głupotę jej obywateli i przywódców. Kolejny akt tej tragedii wkrótce się rozpocznie.

Ja to chyba nie w temacie?

W temacie:

1772-1795
    1863-1864
    1939-1945 w tym Powstanie Warszawskie
    2025 kolejny akt tragedii?
    Pancerniak666
    Pancerniak666

Liczba postów : 318

Pisanie by Pancerniak666 Sob Sie 03 2024, 13:49

Adzie Powstanie Listopadowe, gdzie mieliśmy regularną armię i największe szanse?

Dlaczego miałby to być rok 2025? Chodzi o wybory w USA? Nie wiadomo co zrobi Trump, chęci kandydata to jedno ale potem zostanie mu przedstawiona sytuacja i interes USA i będzie musiał to brać pod uwagę.
    Jarosław Wolski jest zdania że Zachodnia Europa potrzebowałaby pół roku aby nadrobić wycofanie się USA z pomocy Ukrainie. Trzeba pamiętać że pomoc zachodnia kosztuje zachód poniżej 1% jego potencjału. I przestawienie się przemysłu zachodniego na produkcję wojenną wyszłoby zachodowi na zdrowie.
    Rosja nawet gdyby do końca roku zajęła Połtawę i podeszła pod Kijów, to i tak będzie lizać rany przez kolejne kilka lat, miałaby się odważyć otwarty konflikt z NATO?
    Rozkoszniaczek
    Rozkoszniaczek

Pisanie by Rozkoszniaczek Nie Sie 04 2024, 06:47

Pancerniak666 napisał:Najgorsze że wszystkim którym się Powstanie z jakiegoś powodu nie podoba, bo może nie powinno być wspominane, nie mają jednocześnie nic do zaproponowania. Może, jeśli nie bohatersko/rzeźnickie klęski to powinniśmy upamiętniać zwycięstwa? Tych przecież nie brakuje w ostatnich 600-800 latach. Nigdy nie widziałem a dyskusji w różnych miejscach przewinęło się wiele aby cokolwiek było proponowane jako pozytywna alternatywa.
    Najlepiej aby historii w ogóle nie było w debacie publicznej a historii z motywem patriotycznym to już w ogóle zgroza dla lewicowej, no niby 6% tylko ale jednak wpływowej części społeczeństwa.

Dramatyzujesz. Mała część społeczeństwa może i jest zdania, że historia jest nieważna, ale większość ma zdanie przeciwne. Ja jestem krytykiem PW i mam alternatywy. Chociażby zwycięska bitwa pod Studziankami, która odbywała się w tym samym czasie, a która jest całkowicie dzisiaj wymazywana z pamięci, czego najlepiej dowodzi fakt, że zasrańcy z urzędu gminy Głowaczów nawet nie postanowili odnowić mauzoleum na 80-lecie bitwy. Zwycięskich bitew Polaków w trakcie II wś było wiele, ale nagłaśniane są te, które były bezsensowne typu Monte Cassino. A co z bitwą pod Falaise/Chambois? Wałem Pomorskim, Kołobrzegiem, Berlinem? Powstaniem Wielkopolskim, czy Powstaniami Śląskimi?

Warto mówić o PW, ale należy mówić o nim zgodnie z prawdą historyczną, by ludzie mogli wyciągnąć wnioski. To nie jest tak, że PW upadło, bo nas "zdradzili sojusznicy" jedni czy drudzy, a dlatego, że osoby decyzyjne de facto zdradziły swój naród i działali w ramach swoich politycznych interesów, a nie dobra Polaków. Gdyby było inaczej to nie parliby do jego wybuchu ignorując sytuację polityczną, czy militarną na froncie, czy nawet fabrykując dowody jak "Monter", który miał widzieć czołgi radzieckie na Pradze.

Pancerniak666 napisał:Adzie Powstanie Listopadowe, gdzie mieliśmy regularną armię i największe szanse?

A w zasadzie to wojna polsko-rosyjska, bo wbrew powszechnej narracji obecnej dzisiaj posiadaliśmy swoje państwo. Co prawda nie całkiem niepodległe, ale czym różniło się to od PRL? To, że szanse były największe, de facto nie oznacza, że mieliśmy realne szanse na zwycięstwo. Jak życie pokazało, wystarczyło poczekać kilkanaście lat i sytuacja byłaby o wiele korzystniejsza i wtedy szanse na cokolwiek byłyby o wiele, wiele większe. A tak, to co? Zaprzepaszczono wszystko co wywalczyli ludzie walczący przy Napoleonie, a przy okazji "powstańcy" wymordowali pierwszego dnia kilkunastu bohaterów wojen napoleońskich, bo nie chcieli stanąć na czele zrywu (sic!).

Pancerniak666 and wojtek_pl1 uważają, że to dobre!

King__of__war
    King__of__war

Liczba postów : 104

Pisanie by King__of__war Wto Sie 06 2024, 20:58

Nie trąbię, nie zatrzymuję się. Nie świętuję porażek Smile-tongue .

Sponsored content

Pisanie by Sponsored content

Obecny czas to Nie Lis 10 2024, 22:36