Wszystko o World Of Tanks

Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Niezależne Forum World Of Tanks

+7
Rozkoszniaczek
Paythos
Aeternus55
TankerDomi
TaihoSan
Xard86
Elgie
11 posters

Czołgi, które są OP

Elgie

Liczba postów : 103

Czołgi, które są OP Empty Czołgi, które są OP

Pisanie by Elgie Czw Paź 24 2024, 09:44

Witam. Naszła mnie taka myśl, że dla każdego "OP" znaczy chyba coś innego. Uważacie, że są czołgi, które są OP i "same robią wyniki"?
    Mam kilka czołgów, które mogą być za takie uważane, ale kompletnie nie umiem nimi grać i gram bardzo źle, a inni je wymieniają, że "psują grę".
    Miel (Bourrasque) - w randomkach zagrałem tylko 1 bitwę, na Linii Frontu kilkanaście razy, ale wyniki równie tragiczne.
    ELC EVEN 90 - z tym czołgiem mam problem, z jego drzewkowym odpowiednikiem (B-C 12t) jestem kumplem i to mój jeden z dwóch czołgów z 2 moe, a Evenem mi idzie bardzo źle, może przez inne podejście do gry, nie wiem.
    Projekt ION (Skoda T56) - zagrałem dopiero 2 bitwy (kiepskie), czołg jest fajny, ale żebym go nazwał OP? No nie wiem...
    Mars (Progetto 46) - przyjemnie mi się nim grało, ale również tylko 2 bitwy, tu dużo więcej narazie nie jestem w stanie powiedzieć.
    703 II - to jest dla mnie czołg-zagadka. Jedna bitwa świetna, druga tragiczna, uwielbiam mechanikę dwóch dział, ale czołgiem idzie mi jako tako, najwięcej bitew z wymienionych tutaj - 55, ale wyniki przeciętne, pasujące to moich ogólnych.
    Turtle 1 - nikt go nie uważa za OP, a jest moją ulubioną premką, moje najlepsze wyniki przy 95 bitwach.
    GROM - czołg walczy z Turtlem o 1 miejsce w moim rankingu, 23 bitwy za mną, ale podobną przyjemność z gry daje mi tylko Jagoda.

To jest jak ja to widzę, gdy tym kieruję, ale gdy walczę przeciw tym czołgom jest całkiem inaczej. Even faktycznie jest tragiczny w przeciwnej drużynie, gdy gram np lekkim VII, nie ma szans wtedy. Bourrasque też często bawi się w spotera i często mnie na tym łapie. Expienie drzewkowych VIII, gdy w przeciwnej drużynie rzuci dwa GROMy - morale spadają do niskiego poziomu, BZ-176 mnie już aż tak nie rusza jak dwa GROMy w przeciwnej arta

Hmm... może BZ-176 w moim garażu również byłaby przeciętna? Mam nadzieję, że kiedyś ją zdobędę.

Trochę się rozpisałem, liczę na dołączenie do tematu, bo bardzo ciekawi mnie podejście innych osób.
    Xard86
    Xard86

Liczba postów : 369

Czołgi, które są OP Empty Re: Czołgi, które są OP

Pisanie by Xard86 Czw Paź 24 2024, 10:39

Pewnie jakby zebrać odpowiednio dużo opinii można by stworzyć rzetelny ranking czołgów które są OP, ale tak generalnie to chyba zawsze jest to suma gdy dobry/bardzo dobry czołg trafia na gracza który jest dobry i/lub maszyna mu pasuje. Np. z moich statystyk wychodzi że jednym z najbardziej OP pojazdem jest ARL v39 co do którego raczej wielu tak nie powie...
    A za to bardzo średnio umiem w ciężkie czołgi i dla mnie taki Obj279e jest średni pod względem przyjemności i efektywności, podobnie polecany przez praktycznie wszystkich E-75 - grałem tym dawno temu, teraz postanowiłem trochę go odświeżyć sobie i dalej to nie jest dla mnie pojazd. Oba mają wszystko co potrzebne do skutecznej gry, ale nie dla mnie.

Co do Twojej listy to wydaje mi się że sądzenie jak Ci idzie na danym czołgu po 2-3 bitwach nie jest najlepszym pomysłem. Ostatnio jak zacząłem grać Bleskiem - pierwszym z linii czechosłowackich LT z karabinkiem - to po pierwszych 10-15 bitwach wylałem tu na forum na niego wiadro pomyj, po kolejnych 10-15 bitwach już był nawet, nawet, a skończyło się na tym że to jeden z fajniejszych pojazdów jakimi ostatnio grałem. Więc może lepiej zagrać te kilkanaście, kilkadziesiąt bitew Smile

A co do BZ-176, nie ze złośliwości, ale mam nadzieję że jej nie kupisz bo WG nie będzie jej sprzedawać Wink Nie żeby dla mnie ona była wybitna - znowu HT, znowu nie lubię - ale obiektywnie patrząc to chyba jest drugi najbardziej przegięty czołg w grze. Pierwszy jest LefH.

Yagami_rdk uważa, że to dobre!

TaihoSan
    TaihoSan

Liczba postów : 314

Pisanie by TaihoSan Czw Paź 24 2024, 10:54

Autor tematu tylko premki uważa za swoje mocne pojazdy?
    Elgie

Liczba postów : 103

Pisanie by Elgie Czw Paź 24 2024, 11:00

TaihoSan napisał:Autor tematu tylko premki uważa za swoje mocne pojazdy?

Gdy jest kilka stron rozmowy to temat i główny wątek zawsze idzie dalej, nie chciałem się rozpisywać aż tak, a co do pojazdów drzewkowych to aktualnie wszystkie sprzedaję. Robię linię do X, kupuję X, a nic po drodze nie zostawiam. Chcę mieć wszystkie X w garażu, a później będę grał "dla przyjemności", chyba że do tego czasu przestanę całkiem Smile_bush
    Z drzewkowych to np. jak wspomniałem B-C 12t, VK 36.01H, KV-2, wszystkie AT do Tortoisa, Skoda T25, 53 TP.
    Ale tego jest mnóstwo i nie ma sensu, żebym wymieniał wszystkie, które lubię, bo nie o to mi chodziło

Co do BZ-176 to inaczej uważam, jak coś było dostępne do kupienia to powinno być znów, a nie tylko dla części osób, która akurat wtedy grała. Chciałbym sobie tym pograć, żeby sprawdzić (pewnie by się skończyło na max 20 bitwach), ale nie ma możliwości
    Xard86
    Xard86

Pisanie by Xard86 Czw Paź 24 2024, 11:56

Elgie napisał:
    Co do BZ-176 to inaczej uważam, jak coś było dostępne do kupienia to powinno być znów, a nie tylko dla części osób, która akurat wtedy grała. Chciałbym sobie tym pograć, żeby sprawdzić (pewnie by się skończyło na max 20 bitwach), ale nie ma możliwości

Rozumiem i nawet jak teraz pomyślałem o tej BZ-176 to ciężko mi powiedzieć żeby ona jakoś dominowała randomy czy występowała w każdej bitwie ( jak Burasek, ELC czy Leopardy ). Ludzie się nagrali, dla niektórych została zabawką na odstresowanie, u innych stoi i się kurzy, więc pewnie kolejny rzut BZ-176 też byśmy przeżyli.
    Ale też dopóki nie ma jej w sprzedaży WG ma furtkę do nerfu - nikt nie kupił tego czołgu za 180-200zł, tylko za 8zł czy ile tam kosztowała pojedyncza skrzynka. Jak komuś nie pasuje to zrekompensować mu te 8zł, zabrać czołg i tyle. A druga rzecz - nie ma co liczyć że ten czołg jeżeli kiedyś wejdzie do sprzedaży to będzie tani. Co to to nie - pakiet ze stylem 3D, kilkanaście tysięcy golda itd. Gołej wersji nie uświadczy się. Albo jak już kiedyś u nas dojdzie ten poroniony pomysł z wielopoziomowymi skrzynkami co to u ruskich zrobili to BZ-176 będzie na samym dnie w ostatniej skrzynce Wink

woronov, Elgie, wojtek_pl1 and rogaty uważają, że to dobre!

TaihoSan
    TaihoSan

Liczba postów : 314

Pisanie by TaihoSan Czw Paź 24 2024, 12:49

Bezetę można ustawić tylko na losowania VIII do X. Wystarczy chcieć to zrobić.

Xard86, woronov and Elgie uważają, że to dobre!

Xard86
    Xard86

Pisanie by Xard86 Czw Paź 24 2024, 13:13

TaihoSan napisał:Bezetę można ustawić tylko na losowania VIII do X. Wystarczy chcieć to zrobić.

Tak, to chyba byłoby najlepsze możliwe rozwiązanie.
    TankerDomi
    TankerDomi

Liczba postów : 111

Pisanie by TankerDomi Czw Paź 24 2024, 13:43

ELC Even też wystarczy zwiększyć jego wymiary, wszystkie pozostałe parametry pozostawiając bez zmian
    Aeternus55
    Aeternus55
    Admin

Liczba postów : 386

Pisanie by Aeternus55 Czw Paź 24 2024, 16:11

Jaki czołg jest OP ?? Moim skromnym zdaniem to w rękach dobrego gracza  80% pojazdów jest OP
    I wrękach  takiego gracza Burasek czy Eleven lub BZ mogą wydawać się czołgami przerasowanymi
    Sam posiadam BZ-etę ale gram nią sporadycznie bo ten pojazd mi po prostu nie leży ( być może liczą sie tu też moje braki w umiejętnościach ) Wylosowałem ją ze świątecznych paczek razem wszystkimi pojazdami jakie  w paczkach były dostępne i najbardziej przypadł do gustu z tych pojazdów  Iron Arni a reszta stoi w garażu i rdzewieje

Ostatnio zmieniony przez Aeternus55 dnia Czw Paź 24 2024, 21:09, w całości zmieniany 1 raz

woronov, Elgie, Pancerniak666 and wojtek_pl1 uważają, że to dobre!

Paythos
    Paythos

Liczba postów : 671

Pisanie by Paythos Czw Paź 24 2024, 20:49

TankerDomi napisał:ELC Even też wystarczy zwiększyć jego wymiary, wszystkie pozostałe parametry pozostawiając bez zmian

Czołgi, które są OP Gjbrzt10

Z drugiej strony... E25  jest, zdaje się, z około 30% mniejszy niż powinien być...

Xard86, woronov and wojtek_pl1 uważają, że to dobre!

Rozkoszniaczek
    Rozkoszniaczek

Liczba postów : 235

Pisanie by Rozkoszniaczek Czw Paź 24 2024, 21:54

Nie wiem czy Bourrasque jest OP, ale na pewno jest to przeze mnie najbardziej znienawidzony czołg. Mały, bardzo szybki, z bardzo dobrym działem. Jak ktoś jeszcze umie nim grać, to ja wole być po drugiej stronie mapy.

BZ-176 jest specyficzną maszyną, bo jest ona nie do zajechania, ale tylko wtedy jeśli ma wsparcie sojuszników i zajmuje dobra pozycję. Sama raczej szybko stanie się obiektem masowego gwałtu z racji traktowania jej jako priorytetowy cel i długiego przeładowania.

Ja bym tutaj jeszcze wymienił IS-3A, który chyba jest nieco zapomniany, a moim zdaniem to świetna maszyna. Odwrócony system ładowania i 3 pestki 122 mm potrafią niejednego zaskoczyć.

Elgie and wojtek_pl1 uważają, że to dobre!

Xard86
    Xard86

Pisanie by Xard86 Pią Paź 25 2024, 08:08

Paythos napisał:

Jakie dwa cudeńka Wink

Gdzieś chyba przewinęło mi się że prawdziwy Even miał ( lub miał mieć ) działo zdolne do walki z ruskim IS-4 - jakby jeszcze to odwzorowali w grze to dopiero by było Wink
    wojtek_pl1
    wojtek_pl1

Liczba postów : 226

Pisanie by wojtek_pl1 Pią Paź 25 2024, 09:01

Ja bym definicję OP ujął tak:
    OP jest to co nas trafia i przebija a nie OP jest to czym my jedziemy i nie możemy przebić wrogiego czołgu.
    Nawet jeżeli to są te same czołgi...
    Wink

Aeternus55 and Xard86 uważają, że to dobre!

Yagami_rdk

Liczba postów : 64

Pisanie by Yagami_rdk Pią Paź 25 2024, 16:16

Gdzie jest kurka Lefh?
    Wapniak57
    Wapniak57

Liczba postów : 71

Pisanie by Wapniak57 Pią Paź 25 2024, 16:56

Patrz ostatnie wyrażenie w poście nr 2 :-)

woronov uważa, że to dobre!

Paythos
    Paythos

Liczba postów : 671

Pisanie by Paythos Pią Paź 25 2024, 21:44

Xard86 napisał:
    Paythos napisał:

Jakie dwa cudeńka Wink

Gdzieś chyba przewinęło mi się że prawdziwy Even miał ( lub miał mieć ) działo zdolne do walki z ruskim IS-4 - jakby jeszcze to odwzorowali w grze to dopiero by było Wink

Nie wiem jak przeciw IS-4... ale jakieś tam coś miał...
    https://tanks-encyclopedia.com/elc-even/
    woronov
    woronov

Liczba postów : 988

Pisanie by woronov Pią Paź 25 2024, 23:57

czyli jest i francuska linia z karabinami maszynowymi i to dwoma.

Smile_trollface-3

Czołgi, które są OP OgH4aEa

Sponsored content

Pisanie by Sponsored content

Obecny czas to Czw Lis 07 2024, 04:30